Uit-zicht wint Trofee van de zelfstandige

SYLVIA VAN LOO. Coacht zoekende (jong)volwassenen.

Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf, een innovatief thuisverplegingsconcept en een coach voor zoekende jongeren en volwassenen: volgens de jury van de Trofee van de zelfstandige zijn dat dit jaar de drie kampioenen van de lokale economie.

Voor het eerst bekroont de telecomoperator Orange de beste Vlaamse zelfstandigen en kleine ondernemingen (maximaal negen medewerkers) voor hun bijzondere inzet voor de klantbeleving. Alle sectoren en regio’s komen ervoor in aanmerking. Wat telt, zijn passie, innovatie, impact en visie. De top drie van de laureaten, samen met de zeven andere finalisten die op 21 mei meedongen naar de Trofee van de zelfstandige, combineren die vier kwaliteiten.

1. Uit-zicht

Sylvia Van Loo, die in Brugge een coachingbedrijf voor zoekende (jong)volwassenen runt, sleept de eerste prijs in de wacht. “Uit-Zicht is gericht op mensen die, vanuit hun authenticiteit, hun potentieel willen activeren en optimaliseren”, vat Van Loo het samen. “Ik wil mensen helpen helderheid te krijgen, keuzes te maken en stappen te zetten.”

Twintig jaar lang gaf Van Loo les aan jongeren van zestien tot achttien jaar. Vanuit die praktijk merkte ze veel nood aan een individuelere ondersteuning van leer- en motivatieproblemen of voor de keuze voor een hogere studie. “Vanuit mijn passie en brede interesse in de mens groeide het idee daar zelf iets mee te doen”, zegt Van Loo. “In 2015 heb ik de sprong gewaagd. Ik bouwde expertise op in hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, ademhalingstechnieken, ontwikkelingsstoornissen en oplossingsgericht werken, non-verbale communicatie en coachingtechnieken.”

Behalve met de individuele coachingtrajecten die ze opzet, deelt Van Loo haar expertise ook met vormingen, lezingen en workshops, en schrijft ze op verzoek ook vormingen uit. Onder meer de Eekhout Academy, een onafhankelijk kenniscentrum aan de KULAK in Kortrijk, is een vaste afnemer. “Ik geloof in de kracht van levenslang leren en vind het inspirerend mensen te begeleiden naar nieuwe kansen en vaardigheden die hun toekomst verbeteren”, zegt Van Loo.

2. MijnTHUISverpleging.today

Yolanda Hustings in Bilzen-Hoeselt eindigde tweede. In een vorig leven werkte ze in de palliatieve zorg en gaf daar ook vorming over. Ze leerde toen hoe belangrijk het is niet alleen zo veel mogelijk dagen toe te voegen aan het leven van palliatieve patiënten, maar vooral leven toe te voegen aan de dagen die de patiënt nog resten. “Als je mensen begeleidt in hun laatste levensfase, samen met hun naasten, draag je als verpleegkundige bij aan de herinneringen die nabestaanden voor altijd meedragen. Het was intens en waardevol werk. Het strookte ook met dat ene ding dat ik zeker wist toen ik afstudeerde: ik wilde van betekenis zijn voor mensen in de meest kwetsbare momenten van hun leven.”

Toen ze in 2016 een eigen verpleegkundige ronde opstartte in Diepenbeek – “klein, met enkele patiënten en veel financiële onzekerheid” – bleef palliatieve zorg aan huis een van de gespecialiseerde diensten die ze aanbood. Maar MijnTHUISverpleging.today spoort veel breder dan dat: inmiddels runt Hustings een team van 22 thuisverpleegkundigen. “Stuk voor stuk witte raven met een hart voor zorg”, zegt ze. “Ik help hen betekenisvolle zorg te bieden in evenwicht met hun privéleven. Want pas als zij floreren, kunnen ze ook stralen voor onze patiënten.”

Een tekort aan zorgverleners heeft Hustings nog nooit ervaren, beweert ze. “Integendeel, uitgebluste collega’s uit de zorgsector komen spontaan aankloppen, op zoek naar een andere manier van werken in de zorg. Een manier die ruimte laat voor menselijkheid, zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener.”

3. Wolf Wash

Herdersemnaar Steven De Wolf vertelt graag een anekdote die samenvat waar zijn bedrijf Wolf Wash voor staat: “Sommige van onze klanten zetten hun vuilniscontainer een halfuurtje in hun woonkamer, omdat ze hadden ontdekt dat hij na onze poetsbeurt niet alleen brandschoon was, maar ook een heerlijke, frisse geur verspreidde. Van een container die niemand in huis wil hebben naar een object dat letterlijk de woonkamer parfumeert. We werden een sensatie.”

Wolf Wash bestaat nog maar sinds 2024 – De Wolf was toen ook een van de finalisten voor de Unizo-wedstrijd Starter van het Jaar – maar heeft inmiddels meer dan 250 terugkerende klanten, vooral in en rondom Aalst. Behalve in de grondigheid waarmee het containers geautomatiseerd reinigt, blinkt Wolf Wash ook uit in planmatigheid. Containers worden strategisch gereinigd op de dag van de vuilnisophaling, zodat klanten tegen de avond hun container niet alleen leeg maar ook kraaknet (en dus geparfumeerd) in huis kunnen halen. Volgens De Wolf zitten drie drijvende krachten achter zijn succes: “De stijgende vraag naar professionele hygiëneoplossingen, het groeiende milieubewustzijn bij consumenten en bedrijven, en ons sterke netwerk van drie complementaire vennoten.”

De andere finalisten

Deze zeven zelfstandigen haalden eveneens de top tien van de Orange Trofee van de zelfstandige.

Change-iT. In Niel combineert ondernemer Katrin Boermans IT-diensten met coaching, in een “holistische human-first-aanpak”.

Skin & Health Clinic. An-Sofie Carly in Brugge levert, in een breed gamma aan behandelingen, ook gespecialiseerde huidzorg voor transpersonen en mensen die borstkanker hebben overleefd.

Buencamino Wandelshop en -coach. Bart Baert richtte zijn wandelwinkel in Nieuwpoort op nadat hij had ontdekt dat wandelen hielp om een tragische gebeurtenis in zijn leven te verwerken. Nu helpt hij mensen en organisaties fysiek en mentaal in beweging te houden.

T-Create. Toon Habrakens lasergraveerbedrijf in Hechtel-Eksel vertaalt de identiteit van merken naar tastbare, gepersonaliseerde creaties.

HSN Atelier. Exclusieve, handgemaakte juwelen zijn de specialiteit van Hans Nagy in Sint-Niklaas. Met duurzame materialen maakt hij juwelen op maat die – naar zijn zeggen – verhalen vertellen.

Samen Sterk. Tinneke Claes’ ergotherapiepraktijk in Lichtaart probeert patiënten opnieuw zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren op fysiek, cognitief en sociaal vlak. Ze specialiseerde zich daarbij in neurologie en de verzorging van long-covidpatiënten.

Lisko. Dit Zedelgemse vastgoedkantoor geeft de klant zo veel mogelijk de regie voor zijn eigen verkoop in handen: de makelaars zijn er alleen maar om professionele begeleiding te geven. Zelfde resultaat, lagere makelaarscommissie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

OSZAR »