Bart Buysse wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Unizo. Hij is gepokt en gemazeld in werkgeverskringen, en stond al een paar keer op de radar van de kmo-federatie. Trends voorspelde een mogelijke overgang al in februari.
Mensen met jaren ervaring in werkgeverskringen zijn niet dikgezaaid. Bart Buysse, die vanaf september de kmo- en zelfstandigenorganisatie Unizo leidt, is een uitzondering. Hij was jarenlang de nummer twee van de federale werkgeversorganisatie VBO. Als sidekick van gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans speelde hij een cruciale rol in het sociaal overleg.
Maar toen duidelijk werd dat hij niet direct de nummer één van het Verbond van Belgische Ondernemingen zou worden, zocht Buysse andere oorden op. Hij werd de topman van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, een functie die hij tot nu toe vervulde. Hij is dus gepokt en gemazeld in werkgeverskringen.
80 procent van de ondernemingen
Toen Karel Van Eetvelt in 2017 vertrok bij Unizo, werd Bart Buysse even als opvolger genoemd. Uiteindelijk nam Danny Van Assche van de horecafederatie Horeca Vlaanderen de functie op. Verschillende figuren in de kmo-wereld, goed voor 80 procent van de Vlaamse ondernemingen, hadden gerekend op Buysse.
Maar uitstel was geen afstel. Buysse werd daarna opnieuw meermaals genoemd als nieuwe CEO van één van de Vlaamse werkgeversorganisaties. Hij is graag gezien in Vlaamse bedrijfskringen. Trends schreef al in februari dat hij gezien werd als de nieuwe Unizo-baas toen Danny Van Assche plots ontslag nam.
Buysse werd ook gezien als de nieuwe Voka-baas nadat Hans Maertens zijn vertrek had aangekondigd. Uiteindelijk werd die opgevolgd door Frank Beckx, het hoofd van het Voka-kenniscentrum.
Lees verder onder link
Kmo’s in de hoek waar de klappen vallen
De komst van Buysse bij Unizo komt op een cruciaal moment. Kmo’s en zelfstandigen kreunen onder zware loonkosten en regulitis. Ze zitten in de hoek waar de klappen vallen. De aankomende meerwaardebelasting is geen cadeau voor familiale ondernemers. Het wordt vaak vergeten, maar al jaren wordt een beleid gevoerd dat lijkt op een onteigening van zelfstandigen en kmo’s: de liquidatiebonus, de oplopende roerende voorheffing, fiscaal interessante stelsel als het voordeel van alle aard (VAA) die worden afgebouwd en vooral kmo’s treffen. Daar waar grote ondernemingen hun lobbykracht beter kunnen aanwenden staan Unizo en co alleen.
De collusie tussen grote werkgeversorganisaties en de vakbonden – het ACV voorop – hebben ertoe geleid dat sociale akkoorden vaak in het nadeel van kmo’s waren. Eén voorbeeld: dat het brugpensioen (nu het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of SWT) vijftig jaar lang heeft standgehouden is een gevolg van een monsterverbond tussen grote bedrijven en de vakbonden. Het was een gemakkelijk hr-instrument om van oudere werknemers af te geraken. De vakbonden zagen het legioen werklozen via een omweg aangroeien. Ze mochten dan hun uitkering betalen, want dat was het brugpensioen: werkloosheid plus een toeslag van de werkgever. Maar kmo’s konden met hun beperkte personeelsbestand veel minder gebruikmaken van dat uittredestelsel.